HALK OZANLARIMIZ 


Aşık EŞREF: Yöremizde birçok türkülere imza atmış, ulusa mal olmuş birçok türküleri vardır. Bunlardan bilineni "Sıra Gelen Mektep Uşağı, Herkes Geldi Neden Zöhrem Gelmedi". Aşk, doğaçlama ve kahramanlık üzerine birçok türkünün yaratıcısı olan Damal'lı ozan eşref'in mezarı Damal Çaybaşı Mahallesinde bulunmaktadır. 1959 yılında hayata gözlerini yummuştur.

Aşık Veli YAYCI: Düğünlerimizin, şenliklerimizi, inançlarımızın vazgeçilmez ve turna sesli ozanımızdır. Damal Dereköy'lü olup TRT'de "Sazdan Söze", "Dilden Dile" Ümit Kaftancıoğlu' nun yapımcılığında programlara katılmış ulusumuza unutulmayan türküler derlemiştir. Bunlardan en önemlisi "Dağların Yükseyini Erseler, Bir Güzeli bir Çirkine Verseler, güzel ağlar, çirkin güler bir zaman, Okum attım yayım nerden asayım ".  Ayrıca Esen YEL, Sarı Çiçek Servan Kurmuş Oturur bunlardan bir kaçıdır. Ozan 2000 yılında Istanbulda gecirdigi Trafik kazasinda hayatini kayip etmistir. 

Okum attım yayım nerden asayım


Okum attım yayım nerden asayım
Kaderim böyleymiş kime küseyim
Kerbela'da yatan İmam Hüseyin
İlahi gözüme derman edersin

Kar daşı
Çık dağlardan kar daşı
Yitirdim yanar yürek
Nerde bulam kardaşı

Deryanın yüzünde döner üç gemi
Yiyelim içelim sürelim demi
Deryalar bekçisi ol Hızır Nebi
İlahi gözüme nazar eylesin

Güvengez
Topla dağda güvengez
Ne varlığa bel bağla
Ne devlete güven gez

Veli Yaycı okur ağdan karadan
Mevlam ayırmasın demden sıradan
Yeri göğü arş ü kürsü yaradan
İlahi gözüme derman edesin


Söz , Muzik: Asik Veli Yayci
Yöre Damal 

                   

Aşık İsmail GEYGEL: TRT'de program yapmış, bilinen türküsü "Tepeköyün Düzleri, Yaylarar, Turnalar... ". Alevi-Bektaşi kültürüne sahip olan Damal halkının sürekli kırsal alanda yaşaması, kışların uzun sürmesi, oda kültürü ve aşıklık geleneğinin devam etmesi ile gurbet, yokluk, doğa, sevgi, hümanizm Türk Halk Müziği ve Ozanlık kültürünün gelişmesinde, yayılmasında önemli rol oynamıştır. Uzun kış gecelerinde kızlarımızın ve delikanlılarımızın karşılıklı söyledikleri maniler günümüze kadar gelmiştir.


Aşık NiyaziDamal´in Burmadere Köyünde 1959 tarihinde doğmuştur. İstanbul’un çeşitli yerlerinde çalışmaktadır. İki kaseti vardır.

Aşık Aşır ÖZEK: Aşır Özek, 8 Nisan 1971 yılında Ardahan’a bağlı Damal ilçesinin Yukarı Gündeş Köyünde doğdu.
Bağlama ve türkülere çok küçük yaşlarda ilgi göstermeye başladı. Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi, aşıklık geleneği ve Alevi müziğinin iç içe icra edildiği bir ortamda, yöre aşıkları ve bölgenin ünlü aşıklarının yakınında tanıma fırsatı buldu. Aynı bölgenin aşıkları, Murat Çobanoğlu, Aşık Reyhani`nin yanısıra, Ali- Ekber Çiçek, Mahzuni Şerif, Davut Sulari,
Arif Sağ ve Aşık Veysel gibi büyük ustalardan feyiz alarak, bağlama çalma ve türkü icracılığını geliştirdi. 1989 yılına kadar memleketinde yaşamını sürdüren sanatçı, aynı yıl Almanya´nın Hamburg kentine babasının yanına yerleşti.

Almanya´da Güler Duman’dan nota ve solfej dersleri alarak sanatsal altyapısını geliştirdi.
Hamburg’ta Fuat Saka ve Servet Z. Çoraklı’nın da kuruluşunda yer aldığı
“Edebiyat Atölyesi" nde aktif görev alarak, aynı kurumla bir çok Kültür- sanat etkinliğinde yer aldı.

Çeşitli dernek ve kuruluşların düzenlediği bir çok etkinlikte sazı ve sözü ile yer aldı.
(Avrupanın çeşitli ülkelerinde)

Hamburg ve çevresinde yüzlerce öğrenci yetiştirdi. Hamburg Alevi Kültür Merkezin’de 50 kişilik bir kadın korosu oluşturarak bir çok kez sahne aldı. 1996 yılında ilk müzikal çalışması olan
“ Yiğidin türküsü “
adlı kasetini çıkardı .

Aynı yıl içerisinde Alman 1. Tv kanalı ARD, 2. Tv kanalı ZDF ve 3. Tv kanalı NDR’ de çeşitli proğramlara katıldı.
İlk müzikal çalışmasıyla birlikte müzik piyasasında sayğın bir yer edindi ve türküleri,
Yılmaz Çelik, Gülcihan Koç, Sibel Pamuk, Metin Karataş ve bir çok müzisyen tarafından kaset ve Cd’lerde seslendirildi.

2000 yılında Köln’de gerçekleştirilen
“Bin yılın Türküsü” adlı dünyaca ünlü etkinliğe onlarca öğrencisi ile katıladak 1249 bağlama ile “ Dünya Dekorlar Kitabına” adını yazdırdı.

2007 yılında
“ Sıla Türküleri”
adlı 2. Albümünü çıkardı. İlk kasetinde olduğu gibi 2. CD sinde’de kendi eserleri ve Usta-Malı tabir edilen türkü ve deyişlere yer vedi.

Halen Hamburg’ta ikamet eden ve bağlama öğretmenliği yapan sanatçı, evli ve 3 kız babası
(Sıla, İkrar ve Ela)